Blog

Ofislerde 4 Yeni Trend

  • mimar blog

Son yillarda gelisen teknoloji, farklilasan yasam biçimleri ve gün geçtikçe degisen taleplerle birlikte, ofis sektöründe de yeni akimlar kendini göstermeye basladi. Gününün büyük bölümünü ofis ortaminda geçiren çalisanlar için verimi ve sürekliligi artiracak sekilde ofis tercihlerinde degisiklikler yasaniyor.

AÇIK OFISLER (MEKANSIZLASMA)

2000’li yillarin basinda daha çok hiyerarsik düzene sahip dikey ofis kullanimlari yayginken, günümüzde yerini yatayda genis alanlara ve açik ofislere birakti. Ayrica gelisen teknolojiden yararlanilan, akilli sisteme sahip ofis binalarinin tercih edilirligi de önemli ölçüde artti. Artik tek katta çözümlenmis alt yapisi ile her türlü hizmeti saglayacak, çalisma alanlari kadar sosyallesme alanlarinin da yer kapladigi ofis alanlari tercih edilir hale geldi. Daha önceden yaklasik 100 m²’lik çok katli plazalarda yer alan firmalar, tek katta ve 500 m² - 1.000 m² arasinda degisen ofis alanlarina yönelmeye basladi. Bu yönelime sahip firmalarin daha çok kurumsal yapiya sahip, büyük firmalar oldugu gözlemleniyor.

HAZIR OFISLER (KONSEPT)

Günümüzde sayisi hizla artan ve artmaya devam eden küçük isletmeler de yasa geregi adres gösterme gereksinimi duyuyor ve bununla birlikte hazir ofisin yaninda, sanal ofis, ofis-kafe gibi fonksiyonel kullanimlara yönelim gösteriyor. Bu tip ofisler özelligine göre tek bir oda veya tek bir masadan olusuyor, kiminde ise ortak kullanim alanindan olusan çalisma alanlari bulunuyor.

Etkisini gün geçtikçe artiran konsept ofisler, günümüzde yeni açilan isletmelerin yaklasik %50’sini barindiran Istanbul’da oldukça tercih edilir duruma gelmeye basladi. Yabanci dil konusan sekreter hizmetinden, faz ve telefon hizmetleri, kargo vb. bir ofisin ihtiyaci olan tüm kalemleri tek elden yöneten çözüm talep görür hale geldi.

AKILLI BINALAR

Is dünyasi, gelisen teknoloji hizmetlerinden tamamiyla faydalanabilecegi ve böylece en yüksek verimi saglayabilecegi ofis alanlarini tercih ediyor. Ofislerde ‘Y’ kusagi olarak adlandirilan nüfusun etkin rol oynamasinin, degisen trendlerde önemli bir etken oldugunu söylemek yanlis olmaz. Artik yeni nesil çalisanlar, açik ofis alanlarinda sosyal etkilesimin yogun oldugu ve hareketli bir ortami tercih ediyor, bu nedenledir ki ofis ortamlarinda çalisanlari ön planda tutan ve çalisan istegine göre sekil verilen bir olusumun etkisini görmek kaçinilmaz hal aldi. Tüm ofis konseptlerinde dönüsümler yasanirken sanal ofis, yatay ofis, hazir ofis gibi kullanimlarda en önemli amaç, verimliligin artirilmasidir. Bunun için ofis binasinin özellikleri de dikkat edilen hususlar arasinda olup enerji verimliligi saglayan yesil binalar, sürdürülebilirligi artirmaya yönelik iç dizaynlar tercih edilmeye baslandi. Bazi konumlarda Yesil bina olmasinin kira/satis rakamina da çok da az olsa bir etkisinin olmaya baslandigi bile hissedilir hale gelmek üzere…

HAREKETLI OFISLER – KONFORLU ORTAM

Hayatinin büyük çogunlugunu ofiste geçiren çalisanlar için ev ortami yaratacak rahatlikta ve konforda modern çizgilerde fonksiyonel ofis alanlarina yönelim devam ediyor. Büyük veya küçük alanli ofis yönelimlerinde, sosyal ortamlarin, kisiler arasi iletisimin ve sirket aidiyet duygusunun artirilmasi amaciyla yapilan degisimlerle ofis sektörü yeni bir pazara dogru gidiyor. Bu gidisat içinde de kiranin ödendigi faydali alan tanimi sil bastan degisiyor.





Her Hakkı Saklıdır © 2018 F1 Proje